Controle van de bestelling

Na ontvangst de bestelling controleren, reclamaties doorgeven binnen 48 uur. Kleine afwijkingen in maat en kleurnuance zijn inherent aan dit handgemaakte product. Voordat u gaat plaatsen, maak een tegelplan of werk volgens de bijgeleverde tekening.

Plaatsen en behandelen Portugese cementtegels

Tegels lijmen op de vloer

De ondergrond dient vlak, onbuigzaam (niet rechtstreeks op een houtenvloer,zie veel gestelde vragen) schoon, droog en vetvrij te zijn. Eventueel de ondergrond behandelen met een daarvoor bedoelde voorstrijk om hechting van de lijm op ondergrond te verhogen. Gebruik een flexibele lijm die geschikt is voor natuursteen. Nooit in de natte specie leggen. Wij gebruiken zelf Schonox Q9 wit). Witte natuursteenlijm om vlekken te voorkomen. Bevochtig eventueel de achterkant van de cementtegel, zodat de lijm beter hecht. Neem een lijmkam van tenminste 8 mm.

Zagen van tegels

Gebruik steeds een waterzaag. De toplaag van de cementtegel bestaat uit marmer en graniet.

Voeg (gebruik tegel kruisjes)

Streef steeds naar een smalle voeg van +/- 2 mm bij tegels van 20cmx20cm. Bij 14×14 tegels een voeg van 1,5 mm. Als u eventueel ook tegel plinten plaatst, let dan op het doorlopen van de voeg. Vóór het invoegen moet de vloer 1x geïmpregneerd worden.

Belangrijk !!

De eerste impregneer laag dient aangebracht te worden voordat er gevoegd wordt. Deze impregneer laag zorgt er voor dat voegresten niet direct in de tegel kunnen dringen.

Zorg er voor dat de vloer helemaal schoon is en droog. Bij het reinigen is het zeer belangrijk goed na te spoelen met helder water. De vloer na het schoonmaken een dag te laten opdrogen. In de tegel zit vaak nog vocht die niet zichtbaar is.

Gebruik absoluut nooit chloor,schoonmaak azijn of een ander zuurhoudend middel, dit beschadigd de vloer onomkeerbaar.

Rol het impregneer uit met een kleine verf/lak roller (ongeveer 1m2). Daarna  het impregneer goed uitwrijven met een doek. Uitwrijven (de vloer droogwrijven) is zeer belangrijk. Gebruik een nieuwe doek als deze verzadigd is.

Een dag laten drogen voor dat er gevoegd mag worden.

Voor de tweede keer impregneren.

Minimaal 12 uur na het voegen de vloer schoonmaken. Op laten drogen en regelmatig het schoonmaken herhalen. Na enkele dagen is de vloer schoon genoeg om voor de tweede keer geimpregneerd te worden. Droogt de vloer op met een witte waas, dan nog enkele dagen schoonmaken totdat de waas helemaal is verdwenen.

Voor de derde keer impregneren.

Voor de derde keer impregneren minimal 24 uur na de tweede keer impregneren.

LET OP!!!!

Tussentijds maar ook daarna indien nodig vanwege andere werkzaamheden, de vloer afdekken met katoenen lakens. Gebruik NOOIT plastic, stucloper of kartonnen dozen (hardboard). Let op krassen die eventueel door ladders veroorzaakt worden. Oude plinten eerste verwijderen voor het leggen van de tegels. Let op met stellingen, ladders en andere zware materialen. De vloer is net gelegd en daarom nog erg gevoelig

Vloerverwarming

Cementtegels kunnen gemakkelijk op vloerverwarming toegepast worden. Zorg wel dat er flexibele lijm en voegsel gebruikt wordt. Vermijd grote temperatuurverschillen tijdens en zeker enkele weken na het plaatsen. De eerste zes weken na het leggen, mag de vloerverwarming niet gebruikt worden.

Onderhoudadvies

De vloer dweilen met Akemi steenzeep.